fbpx

Η επένδυση στη γνώση είναι ο δρόμος που οδηγεί μακριά από την ανεργία και την υποαπασχόληση.

Η τρέχουσα κατάσταση στη χώρα μας, ανεξάρτητα από την εξέλιξή της, πρόκειται να έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Κατ’ αρχάς οι θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα αν δεν εξαφανιστούν θα περιοριστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Με αυτό δεδομένο είναι λάθος κανείς να αποθέσει όλες τις ελπίδες του για επαγγελματική αποκατάσταση σε έναν διορισμό στο δημόσιο.

roadtosuccess

Συνεπώς οι εναλλακτικές που απομένουν είναι κατά κύριο λόγο τρεις

α) η ιδιωτική πρωτοβουλία με την εκκίνηση μιας επιχείρησης

β) Η αναζήτηση κάποιας θέσης εργασίας σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα

γ) η αναζήτηση κάποιας θέσης εργασίας σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα στο εξωτερικό.

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτές οι επιλογές φαίνονται τόσο περιορισμένες που πολλοί σκέφτονται ότι δεν έχει νόημα τις κυνηγήσουν. Τι είδους επιχείρηση να ξεκινήσει κανείς σε μια εποχή τόσο βαθιάς ύφεσης; Σε ποια επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα να βρεις μια δουλειά με αξιοπρεπή μισθό; Ποιες χώρες θα προτιμήσουν έναν οικονομικό μετανάστη αντί για κάποιον γηγενή και γιατί να το κάνουν αυτό;

Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και οι δεξιότητες.

Για παράδειγμα έστω ότι κάποιος έχει ταλέντο στη φωτογραφία. Όχι μόνο αυτό αλλά έχει επενδύσει σε γνώσεις επεξεργασίας εικόνας και βίντεο. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια φωτογραφική μηχανή έστω και μέτριας ποιότητας και έναν υπολογιστή με το κατάλληλο λογισμικό ώστε να πάρει δουλειές ως φωτογράφος σε γάμους, βαφτίσεις και κάθε είδους εκδηλώσεις. Όσο περιορισμένα κι αν είναι τα πράγματα αυτός που είναι πολύ καλός στη δουλειά του και έχει και τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να την αναδείξει θα προσπεράσει τους άλλους. Πολύ δε περισσότερο αν καταφέρει να πάει τη δουλειά του ένα βήμα πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό με νέες ιδέες και υπηρεσίες που θα του επιτρέψουν να βρει την θέση του στην αγορά εργασίας ως επιχειρηματίας.

Ας πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα. Σκεφτείτε μια επιχείρηση που αναζητά γραμματέα. Θα προτιμήσει κάποιον που όχι μόνο θα μπορεί ν’ ανταπεξέλθει αποδοτικά στις βασικές εργασίες γραφείου (επεξεργασία εγγράφων, λογιστικών φύλλων, αρχειοθέτηση και οργάνωση ηλεκτρονικού υλικού κτλ) αλλά να διεκπεραιώσει και άλλες εργασίες. Κάποιος που μπορεί παράλληλα να ενημερώσει την ιστοσελίδα της επιχείρησης, ίσως να φτιάξει ή έστω να επεξεργαστεί την διαφημιστική μακέτα έχει σαφές πλεονέκτημα αφού επιτρέπει την εξοικονόμηση θέσεων εργασίας και καθιστά την αντικατάστασή του πολύ δυσκολότερη υπόθεση. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όταν κάποιος εργάζεται σε μια θέση που η αντικατάστασή του είναι εύκολη υπόθεση, θα ζει συνεχώς με αυτόν τον φόβο. Όταν έχει δεξιότητες που δύσκολα μπορούν να βρεθούν ή συνδυάζει δεξιότητες τότε είναι ευκολότερο να βρει μια θέση εργασίας και να την κρατήσει.

Η σημασία των δεξιοτήτων και ποιοτικών χαρακτηριστικών ενός εργαζομένου γίνεται πολύ περισσότερο φανερή αν μιλήσουμε για το εξωτερικό. Σήμερα με την τεχνολογία να έχει σπάσει τα παγκόσμια σύνορα αρκεί κάποιος να έχει την κατάλληλη ιδέα και τις απαραίτητες γνώσεις για παράδειγμα για την δημιουργία μιας εφαρμογής για κινητά, ώστε να δημιουργήσει κάτι από εκεί που δεν υπάρχει. Πολλές εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας μας παρότι εύρωστες, ακριβώς επειδή εξάγουν, δεν έχουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό με τις γνώσεις πληροφορικής που θα μπορούσε να τις βοηθήσει να ενσωματώσουν τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας στη δουλειά τους. Ακόμα και στο εξωτερικό όμως είναι παγκοσμίως γνωστό ότι υπάρχει πληθώρα θέσεων εργασίας σε εξειδικευμένα αντικείμενα και δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι με τις κατάλληλες δεξιότητες. Για παράδειγμα αν κάνετε μια αναζήτηση θα δείτε μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού να ζητούν συνεχώς προγραμματιστές και διαχειριστές βάσεων δεδομένων με μισθούς που μοιάζουν εξωπραγματικοί για τα Ελληνικά δεδομένα.

Αντιλαμβάνομαι ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι εύκολα. Ούτε θα προσποιηθώ ότι μπορούν να γίνουν χωρίς σοβαρή προσπάθεια και συστηματική δουλειά. Όμως στις συνθήκες που ζούμε το ζητούμενο δεν είναι ο εύκολος δρόμος αλλά ο δρόμος που οδηγεί σε συνθήκες ασφάλειας. Βρείτε το πεδίο στο οποίο έχετε ταλέντο και σας αρέσει πολύ. Εμπλουτίστε και συνδυάστε το με τις κατάλληλες γνώσεις τεχνολογίας και πληροφορικής και είναι βέβαιο ότι η ζωή σας θα πάρει καλύτερη τροχιά.

Leave Comment