fbpx

Αρχική κατάταξη μαθητών (placement test)

Όταν ένας μαθητής ξεκινάει σε μια ενότητα του βασικού επιπέδου μπορούμε να επιλέξουμε γι’ αυτόν το επίπεδό του. Το εκπαιδευτικό λογισμικό “Αθηνά” παρέχει την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τέσσερα επίπεδα: Αρχάριος, Επίπεδο 2, Επίπεδο 3, Επίπεδο 4. Όσες περισσότερες γνώσεις έχει ο μαθητής στην συγκεκριμένη ενότητα τόσο μεγαλύτερο και το επίπεδο που πρέπει να διαλέξουμε. Αν επιλέξουμε το σωστό επίπεδο η πλατφόρμα θα φροντίσει ώστε ένα μαθητής π.χ. επιπέδου 4 να μην δει μαθήματα και ασκήσεις για το πως κάνουμε τα γράμματα έντονα στο Word αφού είναι σίγουρο ότι κατέχει ήδη αυτές τις γνώσεις.

Πως όμως μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το επίπεδο του μαθητή; Τα mock tests μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πάρουμε αυτό το αποτέλεσμα. Έστω ότι ένας μαθητής πρόκειται να ξεκινήσει το Word. Πρώτα επιλέγουμε την ενότητα Word και κατόπιν πατάμε το κουμπί mock tests. Στο παράθυρο που θα ανοίξει θα βάλουμε 15 ως πλήθος ερωτήσεων και 20 λεπτά χρόνο. Κατόπιν ο μαθητής θα πρέπει να προσπαθήσει να απαντήσει στις ασκήσεις και ανάλογα με το ποσοστό που θα πάρει μπορούμε να τον κατατάξουμε στα παρακάτω επίπεδα:

< 10% : Αρχάριος

10% – 30 % : Επίπεδο 2

30% – 50% : Επίπεδο 3

> 50% : Επίπεδο 4

Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει για κάθε ενότητα. Το επίπεδο ενός μαθητή συνήθως είναι διαφορετικό σε κάθε ενότητα. Έτσι κάποιος που π.χ. είναι στο Επίπεδο 3 στο Word μπορεί να είναι αρχάριος στο Excel. Η διαδικασία αυτή διαρκεί μόλις 20 λεπτά και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τον χρόνο που χρειάζεται ο μαθητής να ολοκληρώσει τα μαθήματα και τις ασκήσεις αφού η πλατφόρμα θα φροντίσει ώστε να επικεντρωθεί μόνο σ’ εκείνα τα εκπαιδευτικά αντικείμενα που πραγματικά χρειάζεται.

Αν δεν έχετε ήδη δει το βίντεο για το εκπαιδευτικό πλάνο είναι σημαντικό να το παρακολουθήσετε στο άρθρο “Το εκπαιδευτικό πλάνο“.

Leave Comment